Choď na obsah Choď na menu
 


Slovník počítačových pojmov

Slovník PC pojmov

 

---- pojmy o programoch ----

freeware - software poskytovaný zdarma. Jeho tvorca si ponecháva autorské práva, poskytuje právo software používať ale nie ho predávať inou osobou.

shareware - software distribupovaný zdarma, no jeho tvorca požaduje malý poplatok v prípade opakovaného používania. Zaplatením poplatku získava užívateľ nárok na aktualizované verzie a podporu. Užívateľ ho nemôže predávať tretej osobe.

spam - nevyžiadaná elektronická pošta, v niektorých prípadoch i nebezpečná pošta, môže obshovať vírus. Doporučuje sa neotvárať.

spyware - Program, ktorí je ukrytý a zhromažďuje informácie o užívateľovi počítača napadnutého spywarom bez jeho súhlasu. Spyware sleduje aktivitu užívateľa a prostredníctvom internetu skryto posiela informácie cudzej osobe. Veľmi často sa šíri ako zabudovaná súčasť freewaru alebo i spamu. Môže zhromažďovať údaje ako napríklad emailové adresy, heslá zadávané klávesnicou.

 

---- pojmy o hardvéri ----

grafická karta - prídavná karta v počítači, ktorá umožňuje zobrazovanie obrazu na pripojený displej (monitor).

hardware - Technické vybavenie počítača, napr. základná doska, procesor, grafická karta, pamäť, zvuková karta, atď.

harddisk - Pevný disk. Diskové záznamové médium, Býva umiestený napevno v počítači. Pevné disky majú vysokú kapacitu (320-1000 GB)

motherboard - základná doska počítača - doska plošných spojov s elektronickými súčiastkami, do ktorej sa vkladá procesor, pamäť a prídavné karty počítača. Na tejto doske sa nachádzajú základné integrované obvody a táto doska je v počítači vždy nutná.

network (počítačová sieť) - skupina počítačov a ďalších zariadení, ktoré sú  prepojené navzájom medzi sebou. Najväčšou sieťou na svete je Internet, ale môže to byť aj malá sieť napríklad v byte alebo firme.

skener - periférne zariadenie, ktoré slúži na nasnímanie obrazovej predlohy do počítača. Snímať môžeme obrázky, fotografie, texty ale aj diapozitívy.Skenery majú obslužné programy, ktoré vedia rozoznávať text a naskenovaný text uložia vo forme textu a nie vo forme obrázku.

toner - farebná alebo čiernobiela náplň do tlačiarní, buď do laserových tlačiarní alebo do farebných atramentových tlačiarní.

USB - Skratka z Universal Serial Bus. Univerzálna sériová zbernica. Nahradzuje staršie spôsoby pripojenia pre bežné druhy periférií - tlačiarne, myši, klávesnice, fotoaparáty, modemy atď.

WiFi - bezdrôtová technológia prenosu dát. Umožňuje bezdrôtovú komunikáciu medzi počítačmi a ďalšími zariadeniami, smartphony) pripojenie počítača na internet a pod. Veľmi často využívané v študovniach, nákupných centrách, autobusoch a vlakoch, kde sa možno bezplatne pripojiť ich prostredníctvom do siete internetu.

 

---- pojmy o kapacite pamäťových zariadení ----

Megabajt (MB) - Jednotka množstva uložených dát. 1 MB = 1024 kilobajtov (kB).

Gigabajt (GB) - Jednotka množstva uložených dát. 1 GB = 1024 Megabajtov (MB).

Terabajt (TB) - Jednotka množstva uložených dát. 1 TB = 1024 Gigabajtov (GB).

  

---- najpoužívanejšie optické nosiče ----

blu ray (modrý lúč) - technológia zápisu dát na diskový nosič typu DVD, CD a podobne. Názov je odvodení od použitej laserovej technológie, ktorá pracuje na vlnovej dĺžke modro fialového spektra 405 nm. Blu ray technológia je technológia, umožňujúca zápis 25 GB dát v jednej vrstve.


CD-R - Skratka z CD-Recordable. Kompaktný disk s kapacitou 650 alebo 700 MB dát, na disk CD-R je možné zapísať iba raz.

CD-ROM - Compact Disk Read Only Memory - Kompaktný disk ako dátový nosič určený iba na čítanie dát.


CD-RW - Skratka z CD-Rewritable. Disky CD RW sa vo väčšine vlastnosti podobajú diskom CD R, s rozdielom, že disky CD RW umožňujú opakovaný zápis a mazanie dát. Vďaka tomu sú vhodné pre najrôznejšie zálohovanie


DVD-ROM (DVD-R, DVD+R)
- Digital Versatile Disc Read Only Memory -druh digitálneho viacúčelového disku, ako veľkokapacitného nástupcu CD-ROM. DVD disky sa vyrábajú v niekoľkých druhoch, líšiacich sa jednostranným alebo obojstranným zápisom a kapacitou 4,7 GB.


DVD-RW (DVD+RW) - Skratka z DVD-Rewritable. Disky DVD RW sa vo väčšine vlastnosti podobajú diskom DVD R, s rozdielom, že disky DVD RW umožňujú opakovaný zápis a mazanie dát. Vďaka tomu sú vhodné pre najrôznejšie zálohovanie veľkokapacitných objemov dát.

 

***********************************************************************************************************

Klávesa "Kontrol"

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1e/Ctl_wndws_alt.jpg/220px-Ctl_wndws_alt.jpg

 

Na počítačovej klávesnici je klávesa Ctrl (nazýva sa KONTROL)  a používa sa  vždy spoločne s inou klávesou. Slúži k výkonu špeciálnych operácií pri spoločnom stisknutí s inou klávesou.

Ctrl + S = save (ulož, zapamätaj)

Ctrl + C = copy (kopírovať)

Ctrl + V = vložiť, to čo som si predtým dal kopírovať

 

***********************************************************************************************************

Scroll myšou

Posuvať, pohybovať pomocou posuvníka 

 

 

 

*******************************************************************************************************