Choď na obsah Choď na menu
 


Čo jeme - Čo pijeme

Jedlo

Skočit na vyhledávání

Jedlo je látka prijímaná živými organizmami. Je hlavným zdrojom energie, výživy pre ľudí. Bez jedla umrie človek od hladu.

 

 

 

 

Príspevky

Veľkonočná kuchyňa

31. 3. 2021

| Rubrika: Čo jeme - Čo pijeme

Vitamíny

16. 1. 2021

| Rubrika: Čo jeme - Čo pijeme

 

vitaminy_pm_001.jpg

 

- - - - - - - - - - -    - - - - - - - - - - -    - - - - - - - - - - - - -

 

Superpotraviny

7. 8. 2020

| Rubrika: Čo jeme - Čo pijeme

V dnešnom modernom, uponáhľanom svete je často ťažké zdravo sa stravovať, a teda zdravo žiť. Životospráva mnohých sa ani v najmenšom nedá nazvať vyváženou. To všetko môže byť zapríčinené nedostatočnou informovanosťou v oblasti vhodných potravín a správneho stravovania.

 

Ako čítať označenie na slepačích vajciach

21. 6. 2020

| Rubrika: Čo jeme - Čo pijeme

test-cerstvosti-vajec-1u.jpg

 

Bylinky ... Materina dúška

19. 5. 2020

| Rubrika: Čo jeme - Čo pijeme

materina_duska_28_o1u.jpg

 

Bylinky ... Púpava

26. 4. 2020

| Rubrika: Čo jeme - Čo pijeme

pupava_88_o_1u.jpg

 

Čo pijeme ... Pivko

18. 2. 2020

| Rubrika: Čo jeme - Čo pijeme

 

Zelenina a ovocie pre zdravie

20. 5. 2019

| Rubrika: Čo jeme - Čo pijeme

Ovocie i zelenina obsahuje 5 najdôležitejších látok pre ľudský organizmus, ktoré zlepšujú našu kondíciu, posilňujú náš imunitný systém a sú výborným zdrojom prírodnej energie.

  1. Vitamíny - posilňujú funkcie dôležitých orgánov v tele.
  2. Vláknina – podporuje funkciu žalúdka a čriev, znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
  3. Mastné kyseliny – sú cenné a obsiahnuté v šupke dužinatých plodov.
  4. Fruktóza a iné jednoduché cukry - dodávajú energiu pre organizmus.
  5. Minerálne látky - najmä draslík - priaznivo ovplyvňujú biochemické procesy.
 

20x najzdravších nápojov

19. 3. 2019

| Rubrika: Čo jeme - Čo pijeme

Voda tvorí  50  až  70  percent  celej  našej  hmotnosti.  Práve  vďaka  nej  prebieha  v  organizme  takmer  každá  chemická  reakcia.  Tekutiny  ovplyvňujú  látkovú výmenu,  udržujú  konštantnú  telesnú  teplotu,  dodávajú  nám  potrebné vitamíny,  minerály  i  stopové  prvky.  Nedostatok  tekutín  spôsobuje zhustnutie krvi, čím sa znižuje tlak, zaťažuje sa srdce, zhorší sa prietok krvi vlásočnicami a vzniká riziko trombózy.

Dodržovanie  pitného  režimu  je  jednou  z  podmienok  bezproblémového fungovania  organizmu.  Pitie  nápojov  bohatých  na  dôležité  vitamíny  a  minerály nás  môže  chrániť  pred  vysokým  tlakom,  rakovinou  i  rednutím  kostí. Odborníci  zostavili  rebríček  20  najvhodnejších  nápojov,  ktoré  uhasia  smäd, osviežia, zahrejú a posilnia vaše zdravie.

 

Čo sa pilo v 70 - 80tych rokoch v Československu

23. 2. 2019

| Rubrika: Čo jeme - Čo pijeme

Je to jen malá ukázka sortimentu, který byl v té době na trhu.  Ta  těchto  etiketách  si  můžete  přečíst,  kde  nápoj  byl  vyroben (mnozí  výrobci  již  zanikli),  jeho  cenu  (srovnejte  s dnešními) jeho složení  nebo kvalita byla určena ČNS - Československou státní normu, nebo oborovou normu ON, série, datum  atd.  Co tam ale určitě nenajdete jsou Ečka.