Choď na obsah Choď na menu
 


Zem - modrá planéta

Zem je v poradí treťou planétou od Slnka. Modrá planéta je to preto, že je to jediná planéta na ktorej sa našiel život a voda v tekutom stave. Jej dráha je neveľmi odlišná od kružnice, ale aj malá excentricita(viď prílohu 1,8,9) spôsobuje, že v perihéliu je Zem vzdialená od Slnka 147 097 149 km, v aféliu je to 152 098 704km. Zem obehne Slnko za jeden tropický rok, 365,2422dňa, priemernou rýchlosťou 30 km/s. Okolo svojej osi sa otočí za 23 h 56 min 4,09s. Zemská os je odklonená od kolmice na rovinu ekliptiky o 23,4°. Vďaka tomu máme 4 ročné obdobia. Zemská os zároveň vykonáva precesiu okolo pólu ekliptiky. Jeden obeh jej trvá 1 platónsky rok, 25700 rokov.

the_earth_seen_from_apollo_17.jpg

 

Pohľad na Zem z Apola 17

 

Zem je najbližšou planétou k Slnku, ktorú obieha prirodzená družica. Mesiac je síce iba jeden, zato svojím rozmerom patrí k najväčším v slnečnej sústave (viď príloha 9). Mesiac obieha okolo Zeme tzv. viazanou rotáciou. To znamená, že vždy vidíme len jednu, privrátenú stranu. Odvrátenú poznáme len od roku 1959. Mesiac nesvieti vlastným svetlom, odrazené slnečné svetlo vidíme ako fázy. 4 základné sú: nov, 1. štvrť, spln, 3. štvrť. Vnútro Mesiaca tvorí jadro s priemerom asi 500 km, plášť a kôra. Mesiac je mŕtve teleso, nie je tam vulkanizmus ani nič podobné. Nevie sa presne ako Mesiac vznikol, ale najpravdepodobnejšia je teória, že vznikol po zrážke telesa veľkosti Marsu so Zemou v ranných štádiách ich života. 20.7.1969. Tak tento dátum sa navždy zapíše do histórie Mesiaca. Vtedy totiž N.A.Armstrong ako prvý človek vystúpil na povrch Mesiaca. Okrem jeho Apolla 11 tam boli aj 12,14,15,16,17.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Tak a už viete, o čom bude táto rubrika. Bude o našej matičke Zemi, o jej krásach i nebezpečenstvách. 

 

 

Príspevky

Zaujalo Vás to?

7. 6. 2021

| Rubrika: Zem - modrá planéta

zaujalovasto-image-8.jpg

 

Zaujímavý svet

7. 6. 2021

| Rubrika: Zem - modrá planéta

 

zaujimavy-svet.jpg

Zaujímavý Svet vám prináša zaujímavosti z oblasti vedy, zdravia, cestovania ekológie ale aj technológií ... 

 

Predstavujeme najnebezpečnejšie letiská na svete/

19. 9. 2020

| Rubrika: Zem - modrá planéta

Je všeobecne známe, že letecká doprava je najbezpečnejšia na svete. Napriek tomu má veľa ľudí panický strach z lietania. A teraz si predstavte, že by títo ľudia pristávali na jednom z nižšie uvedených letísk. Asi by dostali prinajlepšom infarkt.

10-letist-1u_001.jpg

 

12 faktov o Vesmíre

6. 8. 2020

| Rubrika: Zem - modrá planéta

crew-dragon-696x435.jpg

 

Vesmír (iné názvy: univerzum, kozmos; trochu nepresne: Metagalaxia; v najširšom zmysle aj svet; zastarano vše(ho)mír alebo všesvet; grécky kosmos, latinsky universum) môže byť:

  • v najširšom zmysle, používanom najmä vo filozofii: súhrn materiálnych javov, ktoré existujú v čase a priestore

  • v užšom zmysle, používanom najmä v astronómii (približné synonymá sú: známy vesmír, pozorovateľný vesmír, viditeľný vesmír):

    • časť vesmíru (v najširšom zmysle), ktorá je dostupná výskumu astronomickými prostriedkami

    • súbor všetkých kozmických telies a polí, ktoré sú priamo alebo nepriamo vo vzájomnej fyzickej interakcii, a ktoré astronómia a kozmológia dokáže obsiahnuť experimentálno-pozorovacou praxou a teóriou

  • nepresne: kozmický priestor

 

Tsunami

26. 6. 2020

| Rubrika: Zem - modrá planéta

Cunami

 
 
Skočit na navigaciSkočit na vyhledávání
 

"Veľká vlna pri Kanagawe" alebo cunami, ako ho zvečnil slávny japonský výtvarník Kacušika Hokusai na obraze z cyklu "36 pohľadov na horu Fudži" z 20. rokov 19. storočia.

Cunami alebo tsunami (v anglickom prepise tsunami; z japonského 津波 znamenajúce prístavná vlna) je jedna alebo niekoľko po sebe idúcich vĺn na hladine mora, ktoré vznikajú pri silnom zemetrasení pod hladinou mora, podmorskom zosuve alebo dopade meteoritu do mora alebo jeho blízkosti. Namiesto cunami sa niekedy nesprávne používa termín prílivová vlna, ale z vedeckého pohľadu ide o rôzne deje.

 

Hmyz - dokonalý organizmus

31. 3. 2020

| Rubrika: Zem - modrá planéta

Common blue damselfly02.jpg

Hmyz

Hmyz zahŕňa vyše milióna opísaných druhov – viac než zostatok živočíšnej ríše. Odhaduje sa, že ďalšie státisíce druhov ešte čakajú na svoje objavenie a opis.

Etymológia

Latinské meno hmyzu Insecta je množné číslo slova insectum, ktoré znamená vrezané/narezané (zviera). Vzniklo na základe rozdelenia tela hmyzu na hlavu (vznikla zo šiestich telových článkov), hruď (vznikla z troch telových článkov) a bruško (z 11 viditeľných článkov a na konci môže mať cerkusy alebo iné prívesky).

 

Panda Veľká

31. 3. 2020

| Rubrika: Zem - modrá planéta

Panda velká -

 

Panda veľká

Panda veľká žije takmer nepretržite vnútri bambusových húštin. Aj keď sa radí medzi mäsožravce, je jej potrava prevažne rastlinná. Jej tráviaci trakt má síce stavbu zvyčajnú skôr pre mäsožravce, jedinečná baktériálna mikroflóra v črevách jej však umožňuje bez problémov túto ťažkú potravu stráviť. Po odbornej stránke je všežravec, lebo je známe, že sa príležitostne živí vajcami a spolu s bambusom konzumuje aj nejaký hmyz. Sú to pre ňu nevyhnutné zdroje bielkovín. Pri prežúvaní sa jej trasú uši.