Choď na obsah Choď na menu
 


Starostlivosť o notebook: Na prachovku zabudnite!

Každá elektronika vyžaduje určitú starostlivosť. Výnimkou nie je ani notebook.
Nabíjanie batérie notebooku nie je také jednoduché, ako sa môže na prvý pohľad zdať.
 
 
Ak práve nepatrí do kategórie ultra odolných, tak mu škodí vlhkosť, ale nerozumie si ani s prachom. Či už máte nový notebook vy, alebo ste kúpili počítač v septembri svojmu školákovi, treba sa naučiť šetrne s ním zaobchádzať.
 

Aby batéria dlho vydržala

Batériu notebooku nabíjajte pri vybití 20 až 35 %, nie pod 20 %. Ideálne je nabiť ju doplna. Lepšie sú dve čiastkové nabitia po 40 %, ako ju nechať pracovať takmer do nuly a potom nabiť úplne. Používanie na doraz ju ničí!

 

Nabíjajte raz týždenne

Batériu treba aspoň raz za 7 až 10 dní nabiť. Inak stráca kapacitu o niekoľko percent za mesiac. Aj keď máte notebook na domáce použitie, raz za týždeň až 10 dní ho vybite na 30 % a znova nabite.  

 

Zabráňte prehriatiu

Notebook nedávajte na textilné obrusy, periny ani na kolená, kde nasáva prach. Najmä v lete sa odporúčajú chladiace podložky alebo aspoň podnos či kniha. V tomto období by s prehrievaním problém nemal byť.

Takisto je potrebné z času na čas notebook prečistiť, keďže sa dlhodobým používaním zanáša prachom, ktorý môže spôsobiť spomalenie a prehrievanie.  

 

Počítač pravidelne zbavujte prachu

Branislav Kadlub, produktový manažér NAY Elektrodom:

- Preventívna údržba zahŕňa pravidelné čistenie zvonka i zvnútra. Demontáž notebookov je zložitá, preto sa otváranie kvôli čisteniu neodporúča. Stačí ho čistiť cez rôzne otvory - malým vysávačom odstrániť prach z klávesnice, ventilátorov, dvierok mechaniky či dátových portov. Na povrch notebooku sa používajú mäkké handričky alebo obrúsky. 

 

Nepoužívajte prachovky

Ich tkaniny fungujú na princípe statickej elektriny, niektoré súčiastky notebooku sú však na ňu veľmi citlivé. Aj obyčajný dotyk prsta nabitého statickým nábojom môže zničiť napríklad unipolárny tranzistor. 

 

Vyčistia aj zabránia usádzaniu

LCD displej je doslova magnetom pre statický prach a šmuhy. Na jeho čistenie je vhodné používať špeciálne antistatické činidlá, ktoré LCD nielen vyčistia, ale zabránia aj ďalšiemu usádzaniu prachu. Dôležitý je aj výber handričky - ideálne sú mikrotkaniny či handričky na čistenie mobilov.  

 

Voda

Už samotná vlhkosť škodí, niektoré časti môže napádať korózia a potom vám aj prípadnú reklamáciu zamietnu. Pri obliatí či páde do vody vyberte z PC čím skôr baterku a dôkladne ho vysušte. Ak to nepomôže, vyhľadajte servis.

.
Autor:  Ivan Šuplata, Živé.sk  23. 09. 2013 10:00